Hem > Riseberga...en del av Malmö > Sviter efter sommaren

Sviter efter sommaren

Hej alla…

Tyvärr känns det som sommaren börjar komma mot sitt slut för detta året, dagarna blir kortare och mörkret infinner sig tidigare och tidigare. Här i mitt närområde har de slagit de sista ängarna och gräset ligger och förvandlas till mylla. Jakten efter insekter och sköna blomster med macrooptiken får ta sin vila. Men allt krälande i de pollenfyllda sommarängarna har haft sitt pris upptäckte jag härom dagen. Tog mig till Näset (Ljunghusen/Falsterbo) för att testa ett filterkit alá Cokin som jag hade köpt via Ebay. Slängde på 2 st ND-Filter för att få så lång slutartid som jag ville och ISO 100 f/22 och körde 3 olika exponeringar. Väl hemma så blev jag förskräckt av resultatet och upptäckte att det inte gick att rädda. Jag misstänker att det är timmar av kravlande i det höga gräset med all dess pollen som har skapat detta. Jag har aldrig varit med om så mycket fläckar på sensorn som jag upptäckte denna gång. Så det blir fram med blåsbälgen och försöka få bort det mesta…lyckas inte det så får min ”sensorrengörare” ta hand om det. En ny årstid är analkande med yviga hav, färgade löv och disiga morgnar….då gäller det att ha utrustningen beredd.

Angående filterna som jag inhandlade på Ebay…det finns inga genvägar om man vill ha bra reslutat…man får det man betalar för. Ska jag satsa på kvadratiska filter igen så blir det Cokin eller Lee. Framför allt är det Lee´s ”big stopper” som jag är spekulant av.

Ps. Alla fläckar är säkert inte damm på sensorn, utan jag upptäckte även lite på filterna…men det gör inte saken bättre 😉

Till nästa gång…

~~Matts~~

Annonser
 1. 5 september, 2013 kl. 12:57

  Hoppsan! Vilken otrevlig överraskning, lite väl mycket för att pilla med i photoshop.
  Ha det bra

  • baldwin67
   8 september, 2013 kl. 23:39

   Ja bilder i denna kvalitet får man inte direkt rätt på. Men som tur är så syns de inte i ”vardagligt” fotograferande, men bara vetskapen om smutset stör.

 2. 8 september, 2013 kl. 20:27

  Filter är ett kapitel för sig. 3-stegs ND-filter fungerar perfekt. Däremot har jag ännu inte lyckats ta en enda bild med ett 10-stegs filter. Förmodligen beror det på mig själv. När det gäller damm har jag själv råkat ut för samma som du med min NikonD3s. Sen jag köpte en D800E har problemet nästan försvunnit. Jag vet inte om det är dammrengjöringen som är bättre på D800:an.

 3. baldwin67
  8 september, 2013 kl. 23:46

  När det blir så här långa slutartider som 30 sekunder så måste allt vara rent…filter, objektiv och sensor…all smuts kommer att synas. Kvalitén på de filter som jag köpte är inte de bästa så jag ska satsa på något annat framöver. När det gäller de canonhus som jag har…400 och 60D så känns det som de aldrig har varit rena en längre tid.
  Ska slänga in 60 huset på rengörning igen…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s